10-ből 9 weboldal készítéssel foglalkozó vállalkozás azt állítja neked, hogy a WordPress a legjobb megoldás az új üzleti weboldaladhoz, hisz mindenki ezt használja.

Habár jó pár évvel ezelőtt még valóban ez a rendszer volt a legjobb megoldás, 2023-ban már egészen biztos, hogy nem a WordPress a legoptimálisabb választás egy üzleti webhely számára.

Ezeket az állításokat egy 15 éves tervezési és webfejlesztési tapasztalattal rendelkező szakember szemszögéből írom, aki ezalatt a 15 év alatt aktívan foglalkozott keresőoptimalizálással (SEO), webáruházak fejlesztésével, és üzleti weboldalak menedzselésével.

Ezzel a cikkel nem más a célom, mint hogy átadjam a WordPress weboldal tulajdonosoknak (és az újonnan induló vállalkozók számára) azokat a negatív tapasztalatokat, amiket az elmúlt 15 évben szereztem WordPress weblapok terén.

WordPress weboldalak készítése

3 ok, amiért azt kommunikálják, hogy a WordPress a megfelelő választás

Az alábbiakban a 3 legjellemzőbb okát ismertetem annak, amiért a szabadúszó webfejlesztők a WordPress-t próbálják ráerőltetni a leendő weblap tulajdonosokra:

#01 - A kezdő webfejlesztők számára ez a legkényelmesebb és költséghatékonyabb megoldás

Azért adják el neked a WordPress rendszert, mert ezt árulják, nem pedig azért, mert erre van szükséged.

Merész állítás, az biztos, de sok esetben egyszerűen ez az igazság. Számtalan ügynökség és szabadúszó fejlesztő még 2023-ban is a WordPress-t használja, egyszerűen azért, mert ez a legjobb rövid távú stratégia a vállalkozásuk számára, és nem kell hozzá komoly szakmai tudás, hogy egy weboldalt el tudjanak készíteni. Egy egyedi rendszer fejlesztése (mint a mi esetünkben a WebOrigin) rendkívül időigényes és költséges, ezért a többség úgy dönt, hogy a könnyebb utat választja.

#02 - A fejlesztő, aki menedzseli weboldalad, nem ismeri a WordPress új alternatíváit

A másik oka annak, hogy 2023-ban majdnem minden 3. weboldalt a WordPress rendszere működteti, az ajánlások "hullámhatásának" köszönhető, olyan személyektől, akiknek korlátozott ismereteik vannak a most elérhető alternatívákról.

Mivel a WordPress sok éven át az egyik legjobb opció volt weboldal készítésre, mára már lépéshátrányban van olyan rendszerekhez képest, mint a Webflow, a Squarespace, vagy éppen a WebOrigin. Így, még ha 2023-ban nem is ez a megfelelő opció, világszerte még mindig elképzelhetetlen mennyiségű fejlesztő és felhasználó hirdeti az igét, akik nem ismerik a fentebb említett alternatívákat. Továbbmondják a barátaiknak, és ők is továbbmondják a barátaiknak.

#03 - A WordPress ingyenes, és egy alap weblap elkészítése végtelenül egyszerű

Annak ellenére, hogy az “ingyenes” és az “egyszerű” szavakra felcsillanhat az ember szeme, a WordPress rendszer beállítása megfelelő szakértelem nélkül számtalan veszéllyel és fejfájással járhat a jövőben.

Számos szabadúszó webfejlesztő például azért választja a WordPress-t, mert egy pár órás képzés segítségével elsajátíthatók az alapok, amivel összekattintgatható egy egyszerű weblap. Ők úgy gondolják, hogy ez elegendő ahhoz, hogy profi webfejlesztéssel hirdessék meg magukat Facebook-on, és egyéb hirdetési csatornákon keresztül.

Higgyétek el, nagyon csúnya dolgok történhetnek, ha valaki csak az alapokat sajátítja el, és nem mélyül el jobban a fejlesztési alapelvekben. Amennyiben egy ilyen fejlesztővel hozott össze a sors akkor könnyen elképzelhető, hogy a weboldalad egy aknamezőn fut, ami csak arra vár, hogy felrobbanjon. Lehet ez így túlzásnak hangzik, azonban tapasztalataim szerint a WordPress weboldalakra jellemző, hogy ha időről-időre nem frissítik a rendszert, illetve az elavult bővítményeket, akkor veszélynek van kitéve a weblap és megeshet, hogy egy automatizált támadás során sikeresen fel is törik, amivel akár működésképtelenné is válhat egy honlap.

Wordpress weblap tulajdonos

5 ok, amiért azt gondolhatod, hogy vállalkozásodnak a WordPress-t kellene használnia

Sok esetben nincs is szükség arra, hogy valaki eladja a WordPress-t, mint terméket, hiszen már biztos vagy benne, hogy erre van szükséged. Nem kevés olyan megkeresés érkezett hozzánk, ahol kifejezett kérés volt, hogy WordPress legyen a weboldal, amit elkészítünk. Az egyik fő oka ez volt ennek a cikknek a megírásakor, és ez a bejegyzés talán lehetővé teszi számunkra, hogy szundikáljunk egyet ahelyett, hogy egy újabb ügyfélnek fejtegetnénk az érveket, hogy miért ne ragaszkodjon a WordPress-hez :-)

Íme a tipikus okok, hogy miért ragaszkodnak annyira a rendszerhez:

#01 - A jelenlegi weblapunk WordPressen fut, és már hozzászoktunk ehhez a platformhoz

Teljesen természetes, hogy nehéz a megszokott dolgoktól megválni, még akkor is, ha nem vagyunk maradéktalanul elégedettek vele. Az ismeretlenbe vágni mindig kicsit ijesztő, és kockázatos. A WebOrigin adminisztrációs felületével azonban eddig kivétel nélkül minden partnerünk maradéktalanul elégedett volt gyorsaságának és letisztultságának köszönhetően.

#02 - A webes platformnak nyílt forráskódúnak és ingyenesnek kell lennie

Azok, akiknek van tapasztalatuk a drága, fizetős webes platformokkal, jellemzően egy nyílt forráskódú és ingyenes platformot tekintenek megmentőjüknek. Kezdő vállalkozók, akik nagyon szűkös költségvetéssel rendelkeznek, szintén ezért teszik le a voksuk a WordPress mellett. Mindemellett a csúf igazság az, hogy bár a WordPress rövid távon költséghatékony megoldásnak tűnik, költségei idővel felhalmozódnak.

Amennyiben egy olyan weboldalt szeretnél, amely fel tudja venni a versenyt konkurenseid weblapjaival, WordPress weblap esetén valószínűleg szükséged lesz egy fizetős sablonra, néhány fizetős bővítményre, szerverre és karbantartásra, tapasztalt fejlesztőre, aki átsegít az ebben a bejegyzésben vázolt összes küzdelmen.

Karbantartás nélkül egy WordPress weboldal pár éven belül halálra van ítélve, míg a WebOrigin rendszere által működtett weblapok jellemzően legalább 4-5 évig gond nélkül működnek a bővítmények mennyiségétől és a weblap komplexitásától függetlenül.

#03 - Túl sok időt és pénzt fektettünk a WordPress oldalunkba ahhoz, hogy új platformon kezdjük elölről

Az is előfordulhat, hogy sok pénzt fektettél a meglévő WordPress weboldaladba. Nyilvánvalóan minél több időt és pénzt fektetünk valamibe, annál nagyobbra értékeljük azt. Így együtt tudunk élni a döntéseinkkel, amelyeket egy, esetleg hosszú és rögös út során hoztunk. Pszichológiai aspektusból megközelítve érthető, hogy minél tovább küzdöttünk és minél többet fizettünk valamiért, annál inkább úgy érezzük, hogy ragaszkodnunk kell hozzá.

Viszont, ha abból a szemszögből vizsgáljuk meg, hogy várhatóan mennyi ideig szeretnél még az üzleti világban maradni cégeddel, és ez mekkora költséggel járhat majd neked az elmúlt évek tapasztalatai alapján, akkor érdemes újraszámolni, hogy mi éri meg a legjobban: egy új weboldal, aminek egyszeri díja van, vagy egy olyan weblap, ami hónapról-hónapra, vagy évről-évre folyamatos kiadásokkal jár.

#04 - Könnyű legyen új fejlesztőt találni, ha a meglévő már nem tud segíteni nekünk

Minden sarkon találsz WordPress fejlesztőket. A WebOrigin-nel viszont ez az aggodalom szinte megszűnik, mivel nincs szükséged fejlesztőre. A WebOrigin admin felületén keresztül mindent meg tudsz valósítani, amire szükséged lehet. Fejlesztőre csupán akkor lehet szükséged, ha egy új bővítményt szeretnél integrálni, vagy egy komplexebb megoldást szeretnél weboldaladon kivitelezni. 

#05 - Mi van akkor, ha az új rendszer, amit használunk megszűnik?

Ha egy dologban biztosak lehetünk, az az, hogy a WordPress még sokáig fennmarad.

A WebOrigin rendszere 6 éves múlttal rendelkezik, de ha valami okból kifolyólag “eltűnnénk” (amire rendkívül csekély az esély :-) ), weboldalad akkor is üzemképes marad, és korlátlan ideig tudod menedzselni weblapod tartalmait az admin felület segítségével, így emiatt nem kell aggódnod.

A 7 legfőbb probléma általánosságban a WordPress weboldalakkal

Íme néhány a WordPress-szel kapcsolatos aggályok közül, amelyeket nem egyszer megtapasztaltam a közelmúltban, és egy online marketing ügynökségnél töltött 9 évem során, ahol ezidő alatt több, mint 100 WordPress weblapon dolgoztam.

Elégedetlen Wordpress felhasználó

#01 - A WordPress nem igazán felhasználóbarát, amikor a honlap menedzselésére kerül sor

Aki eddig csak a WordPress adminisztrációs felületét használta, talán nem is tudja mennyire lassú és körülményes más rendszerekhez képest.

Az elrendezés az admin felületen következetlen az átlag felhasználó számára, több bővítmény telepítése után pedig egyenesen kaotikus, amikor az admin felület egyik fele magyar nyelvű, másik fele pedig már angol (mivel nem minden bővítmény kap magyar fordítást).

Önmagában a rendszer nem nyújtja azokat a funkcionalitásokat, amiket 2023-ban egy keresőbarát weboldalnak tudnia kellene. Ehhez számos modul installálására szükségeltetik, ami méginkább lassítja a komplett weboldalt, és ront az általános teljesítményén.

#02 - A bővítményekkel, frissítésekkel és kompatibilitással kapcsolatos kérdések

Ha magát a WordPress rendszert frissítjük, nem árt tudni, hogy nem egy bővítmény megszűnhet működni, úgy hogy nem is tudunk róla. Ez különösen ajánlatkérő és egyéb űrlapok esetén lehet igencsak kellemetlen élethelyzet.

Úgyszint fejfájást okozhat, ha valamelyik bővítmény olyan verzióra frissül, amely nem támogatja a WordPress aktuális, telepített verzióját. Ennek köszönhetően a weboldal akár teljesen össze is omolhat. Nem ritka jelenség, hogy egy WordPress webhely néhány havonta összeomlik, és a fejlesztőnek kell helyreállítania, ami a weboldal tulajdonosának további költségeket jelent. Azt se felejtsük el, hogy a fejlesztők többsége nem tapsra ugrik, ezért abban az esetben ha leállt a weboldalad, lehet pár napig úgy is marad, ha a kolléga épp el van havazva.

#03 - Nincs megfelelően optimalizálva weboldalad szükségleteihez mérten

A WordPress RENGETEG felesleges kódot tartalmaz, főleg ha egy fejlesztő mindenféle fölösleges bővítménnyel bombázza szét weboldalad. Minél több a fölösleges kód, annál lassabban fog betöltődni, amennyiben nem egy "WordPress sebesség szakértő" állítja be.
Egy lassú weboldal frusztrálttá teszi a felhasználókat, és árt a Google-rangsorolásodnak.

Bizonyítékot szeretnél?
Íme a különbség egy ügyfelünk weboldalán, aki WordPress-ről WebOrigin-re állt át.

WebOrigin és Wordpress weboldal közti teljesítmény különbségek

#04 - A WordPress erősen korlátozza weboldalad kreativitását

Ahhoz, hogy honlapod és egyben céged online jelenléte egyedi megjelenést kapjon, alapvetően két lehetőséged van. 

  1. Az egyedi webdesign tervezés során készült grafikai tervek segítségével megírod a saját HTML/CSS/JS kódú WordPress sablonodat, ami komoly szakmai tapasztalat mellett is rendkívül időigényes feladat.
  2. Megtalálod azt a WordPress sablont, ami a legközelebb áll ahhoz, amit meg akarsz építeni, majd addig kalibrálod, amíg el nem éred a céljaidat, vagy el nem veszíted a hajad. Az is lehet, hogy végül több idődbe és pénzedbe kerül, mintha a semmiből építenéd fel.

#05 - Biztonságtechnikai problémák, automatizált támadások

A biztonsággal kapcsolatban jelentős kihívások vannak, a WordPress folyamatos frissítéseket és karbantartást igényel. Mivel ez a legelterjedtebb tartalomkezelő rendszer, a hackerek is erre a rendszerre fordítják a legtöbb figyelmet.

Nyílt forrásának köszönhetően bárki hozzáférhet a rendszer és a bővítmények szerveroldali kódjaihoz, így a támadóknak könnyű dolguk van abban, hogy biztonsági réseket találjanak. Az elavult rendszer verziójú és bővítményekkel felvértezett WordPress webhelyek könnyen feltörhetővé válnak.

Zárt forrású rendszer esetén, mint például a WebOrigin a szerveroldali kódok csak általunk láthatók, ez pedig rendkívül megnehezíti a hackerek feladatát.

#06 - Struktúrálatlan, rendezetlen, kaotikus kódbázis

A rendszerről tudni kell, hogy habár magát a rendszert, és számos bővítményt a WordPress fejlesztők készítettek el, bővítményt gyakorlatilag a világ bármely pontjáról bárki készíthet a rendszerhez.

A programnyelv kötött, viszont egy adott programnyelven belül rengetegféle stílus és logika mentén lehet programozni, ez pedig azt jelenti, hogy a rendszer végeredményben egy áttekinthetetlen kódhalmazzá válik. Minél több bővítményt telepítenek a weboldalhoz, annál kaotikusabbá tud válni, hiba esetén pedig ennek köszönhetően jóval nehezebb feltárni a probléma forrását.

#07 - Nincs közvetlen támogatás a WordPress fejlesztőktől

A WordPress nem rendelkezik dedikált támogatással. Ebből kifolyólag ha valami nem működik, akkor egy fejlesztőre van szükséged, aki utánanéz, hogy mi lehet a probléma.

Annyiféle verziója van magának a rendszernek és minden bővítménynek, hogy még a legtapasztaltabb fejlesztőknek is van, hogy napokat vesz igénybe egy adott probléma orvosolása.

WebOrigin alapú weblap esetén emiatt nem kell fájjon a fejed.
Egyrészt az elmúlt 6 évben alig pár alkalommal fordult elő, hogy valami nem működött partnerünk weboldalán.
Másrészt mivel minden bővítményt sajátkezűleg fejlesztettünk le, az áttekinthető kódbázisnak köszönhetően gyorsan fel tudjuk tárni, mi a probléma forrása.