Magyar weboldalakon sajnos még 2023-ban is számos esetben találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy a cég logóját nem vektoros, hanem úgynevezett raszteres formátumban (jellemzően PNG vagy JPG fájlformátumban) jelenítik meg.

Mik azok a raszteres képek és grafikák?

A raszterképeket optimális esetben a weboldalon szereplő fotók esetén alkalmazzák.

A raszteralapú grafikák pixeleket tartalmaznak, amelyek meghatározzák a színeket, az alakzatok széleit és a képek részleteit. Ha jobban ráközelítünk egy raszteres képre, akkor észrevehetjük, hogy ezek a pixelek erősebben jelennek meg. Ahogy a pixelek nagyobbak lesznek, a széleik elmosódnak és “szaggatottá” válnak. Ez az úgynevezett pixelesedés a legjellemzőbb árulkodó jel, ha meg akarjuk állapítani, hogy egy kép raszteres vagy vektoros formátumú.

A raszteres grafikák legnagyobb hátránya, hogy ha a kép eredeti méretén növelni szeretnénk, akkor jelentősen romlik a minősége. Ebből kifolyólag különböző reklámanyagok (plakátok, szórólapok, céges autó matrica) felhasználására teljesen alkalmatlan ez a formátum.

Ahhoz, hogy megtudd, hogy egy logó raszteres vagy vektoros formátumú-e, nézd meg a fájl nevét! A PNG, JPG/JPEG, GIF, TIFF, PSD vagy BMP kiterjesztéssel végződő fájlnevek mind raszteres grafikáról árulkodnak.

Vektoros logó VS raszteres logó
Jól látható a minőségbeli különbség raszteres és vektoros logó között nagyítás esetén

Mik azok vektorgrafikák?

A vektorgrafikák képletszerű görbékből állnak.  
A vektor matematikai felépítésének köszönhetően minden egyes vonal, alakzat, vagy görbe bármilyen méretben ugyanúgy néz ki, elmosódás nélküli tűéles minőséget biztosít.

Az igazán profi arculat- és logó tervezéshez szükséges összetett alakzatokat és vonalakat kizárólag vektoralapú programokban, mint például az Adobe Illustratorban lehet előállítani. A raszteralapú programok, mint például az Adobe Photoshop, nem képesek vektoros logók előállítására.

Az olyan grafikákat, mint az ikonok, arculati elemek, vagy logók ideálisan vektoros programmal tervezik meg, hogy minden szükséges méretben megőrizzék minőségüket.

Amennyiben meg szeretnél bizonyosodni róla, hogy céged logója vektoros-e, vagy sem, nézd meg a fájlformátumot. Az AI, EPS, PDF vagy SVG végződésű fájlok jellemzően vektorgrafikát tartalmaznak; ha a fájlok EPS, AI vagy SVG végződésűek, a dokumentum szerkeszthető az Adobe Illustrator programban.

3 nyomós ok, amiért a logónak vektorosnak kell lennie

  1. A vektoros logó korlátlanul skálázható: a vektoros fájlformátum fő előnye a raszteres társaival szemben a végtelen skálázhatóság; a logók felbontás- és minőségromlás nélkül csökkenthető, vagy növelhető a mérete (leginkább mobil készülékeken észrevehető a különbség, hogy a vektoros logók és piktogramok tűélesek a raszteres grafikákkal szemben).
  2. A vektoros logó könnyen szerkeszthető: a korlátlan skálázhatóság mellett szintén egy komoly pozitívum, hogy a vektoros logók könnyen szerkeszthetők. Ha szeretnéd megváltoztatni a logó színét vagy átrendeznéd a logó elemeit, vektoros formátumban jóval egyszerűbb megvalósítani, mint raszteresben.
  3. A vektoros logó exportálható raszteresként is: a vektoros formátumban készült grafikák, exportálhatók vektoros és raszteres formátumban egyaránt (például egy e-mail aláírásban megjelenített logó esetén raszteres formátum szükségeltetik), visszafele azonban ez nem működik, raszteres grafikát nem lehet vektorosként exportálni.