Az SSL tanúsítvány (Secure Socket Layer rövidítése) a szerver és a böngésző között lévő titkosított és biztonságos csatorna kialakításáért felelős protokoll.

Az SSL által készített titkosított csatornára azért van szükség, hogy megóvhassuk a kiszivárgástól az olyan érzékeny adatokat, mint például a felhasználóink elérhetőségei (telefonszám, e-mail cím, stb.), bejelentkezési adatai, vagy akár egy online vásárlás során a vásárló bankszámla adatai.

Online vásárlás SSL tanúsítvánnyal ellátott weboldalon
Még a legegyszerűbb webáruház esetén is elengedhetetlen a rendeltetésszerűen működő SSL tanúsítvány

Hogyan ellenőrizhető, hogy egy weboldal SSL-t használ?

Mára már a személyes adatokat feldolgozó és űrlapot tartalmazó weblapok java titkosítással üzemel. A közösségi weboldalak, az internetes bankok és a webshopok esetében alapfeltétel, hogy SSL segítségével azaz a titkosított csatornák alkalmazásával megóvják felhasználóik adatait.

A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy weboldal SSL-t használ vagy sem, hogy a böngészősávban (akár asztali gépről, akár mobil készülékről nézzük) látunk-e a webcímtől bal oldalra egy kis lakat ikont. Amennyiben felkiáltó jelet látunk, a weboldal nem használ SSL-t (vagy használ, csak nincs beállítva a megfelelő átirányítás a szerveren, ami szintén kritikus hiba).

Ha biztosra akarunk menni az ellenőrzést illetően, vizsgáljuk meg a weboldal teljes címét. Kattintsunk bele a böngészősáv webcímébe, ekkor meg fog jelenni a protokoll, ami https esetén az SSL tanúsítvány meglétére utal. Amennyiben sima http-t látunk a webcímben, akkor egészen biztosan nincs beállítva az SSL, és nem biztonságos űrlapokat kitölteni a weboldalon.

Az SSL tanúsítvány további előnyei

Az SSL tanúsítványok nem csupán a személyes adatok kiszivárgását lehetetlenítik el. Az SSL nyújtotta https:// protokoll keresőoptimalizálási szempontból is hasznára válhat a weboldal tulajdonosának, mivel a Google keresőalgoritmusa már több éve előnyben részesíti a megfelelő titkosítással ellátott honlapokat.
Sőt, mára mondhatni már inkább komoly hátránynak számít SEO szempontból, ha egy weboldal nem rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, és nincsenek hozzá beállítva a megfelelő átirányítások.

Ami a felhasználói élményt és bizalmat illeti, egy SSL tanúsítvány megkérdőjelezhetetlenül pozitív hatással van a látogatók részéről érkező cégbe vetett bizalomban.

Hogyan kaphat SSL tanúsítványt a weboldalam?

Minden weblap előtt nyitott a lehetőség arra, hogy SSL tanúsítvánnyal üzemeljen. Ezzel kapcsolatban a tárhelyszolgáltató tud segíteni, akik a weboldalad hosztingolják. Számos tárhelyszolgáltató belefoglalja az általános havi/éves díjába az SSL tanúsítvány beállítását.

Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az SSL tanúsítványok nem korlátlan időre szólnak! Jellemzően 1-2  éven belül egyszer meg kell újítani.

Az általunk készített weboldalak esetén emiatt nem kell, hogy fájjon a fejed.
Honlapod az átadást követően folyamatosan SSL tanúsítvánnyal fog üzemelni!