Mi az a WebP fájl?

2023-ra számos weboldal átállt az új generációs képformátumra, ami a WebP névre hallgat. De mi is az a WebP, és miért jobb más képformátumoknál, mint például a JPG vagy a PNG?

A WebP egy olyan fájl formátum, amelyet a Google fejlesztett ki az On2 Technologies felvásárlása után. A VP8 videó kodekon alapuló WebP kiváló minőségű képeket kínál jóval kisebb fájlméretben, mint mondjuk a PNG vagy a JPEG formátum. A JPEG és a PNG kiterjesztésű képek legjobb tulajdonságait ötvözi és fejleszti tovább, így előre lépő veszteséges és veszteségmentes tömörítést biztosít.

A képek fájlméretének optimalizálása elengedhetetlen a weboldal teljesítményének növelése érdekében. 
A Google például a PageSpeed Insights applikációjában fel is hívja rá a figyelmet, ha egy weboldal nem a WebP formátummal dolgozik, és a teljesítmény pontszámot is jelentősen redukálja!

Így jelzi a Google az elavult képformátumot

WebP-vel kapcsolatos javaslat a Google Pagespeed Insights-ban

A WebP formátum használatával a képek többségénél felére, vagy akár harmadára is csökkenhet a fájlméret, így azoknak a weboldal tulajdonosoknak, akiknek sok képes anyag van a honlapján, elengedhetetlen 2023-ban.

Fontos azonban, hogy tisztában legyünk a WebP minden előnyével és hátrányával, mielőtt nekilátunk átkonvertálni minden képünket WebP-re!

A WebP formátum 5 legnagyobb előnye

Egy listába szedtük a WebP legfontosabb előnyeit a többi képformátummal szemben:

  1. Növeli a weboldal teljesítményét: A WebP formátum könnyebb, mint a JPEG és a PNG, így a kisebb képfájlok méretei gyorsabb betöltési sebességet eredményeznek a weblapon.
  2. Kisebb sávszélességet használ: A sávszélesség azt mutatja, milyen gyorsan tudja a szerver átvinni adatokat a felhasználóknak egy adott idő alatt. A WebP képek kevesebb sávszélességet igényelnek, így több tartalmat tudnak kínálni a weboldalak rövid időn belül. Ez különösen fontos azokon a honlapokon, amelyek sok képet tartalmaznak. Az olyan weboldalakon, ahol például van képgaléria modul, ott különösképp.
  3. Javítja a keresőoptimalizálást (SEO): A “könnyebb” képek miatti gyorsabb weboldal betöltés pozitív hatással van a weboldal rangsorolására a keresőmotorokban, például a Google algoritmusában ez fontos szerepet játszik. A WebP képformátum alkalmazása előfeltétele annak, hogy egy weboldal keresőbarát lehessen.
  4. Magas minőségű képek megjelenítése: Nem kell feláldozni a képminőséget a gyorsabb betöltési sebességért. A WebP formátum segítségével mindkettőt elérhetjük, és javíthatjuk a weboldal felhasználói élményét.
  5. Többféle típusú képeket támogat: A WebP támogatja az áttetsző és az animált képeket is!

A WebP képformátum hátrányai

Annak ellenére, hogy számos előnye van egy weboldalon a WebP formátum használatának, akad néhány hátrány is, amelyre érdemes odafigyelni, különösen a szoftverek és böngészők vonatkozásában.

Bár a WebP támogatása a legnépszerűbb böngészőkben az évek során egyre jobbá vált, néhány böngésző még mindig nem támogatja ezt a fájltípust.

A népszerű böngészők, mint a Google Chrome, a Mozilla Firefox, az Opera és a Microsoft Edge évek óta támogatják a WebP-t.
A Safari azonban viszonylag nemrégiben fejlesztette bele a böngészőbe a WebP támogatást, és a régebbi verziókban nem támogatott.

Ez azt jelenti, hogy azoknál a látogatóknál, akik Safari-ban (vagy akár más böngészőben) régebbi verziót használnak, egyáltalán nem fognak megjelenni a képek!

A jelenlegi trend alapján várható, hogy más böngészők, amelyek még nem támogatják a WebP-t, idővel követni fogják ezt a fejlődést, így érdemes figyelemmel kísérni az újításokat.

WebP képek támogatottsága böngészőkben 2023-ban
A WebP képformátum támogatottsága különböző böngészők különböző verziószámai esetén

Ami a szoftvereket illeti, nem mind támogatja a WebP formátumot. Néhány képnézegető és képszerkesztő eszköz nem képes megnyitni a WebP fájlokat, például az Adobe Photoshop alapértelmezés szerint nem támogatja a WebP-t. Ha WebP fájlt szeretnél szerkeszteni Photoshopban, először telepítened kell a WebPShop plugint.

Hogyan oldja meg ezeket a hátrányokat a WebOrigin?

Mivel a fentiek alapján a WebP fájlformátum használatának előnyei megkérdőjelezhetetlenek, ezért találnunk kellett egy olyan megoldást a WebOrigin rendszerbe, amivel a hátrányokat kiküszöböljük.

A rendszerbe egy olyan programot készítettünk, amely automatikusan minden JPG és PNG formátumú képet WebP-re konvertál, viszont megtartja az eredeti képformátumokat is.

Amikor a látogató megérkezik a weboldalra, a WebOrigin figyeli, hogy a böngészője támogatja-e a WebP formátumot. Amennyiben igen, a WebP-t kéri le a szerverről, viszont ha a felhasználó böngészője nem képes a WebP megjelenítésére, akkor az eredeti JPG/PNG/GIF formátumokkal dolgozik.

A WebOrigin ennek a moduljának köszönhetően sem a weboldal tulajdonosának, sem a karbantartónak nem kell bajlódnia azzal, hogy a képeket egyesével WebP-re konvertálja, amivel hosszútávon elképzelhetetlen mennyiségű időt és energiát meg lehet spórolni.